Wat te doen tegen droge lippen

Wat doen tegen droge lippen

We hebben er allemaal weleens last van: droge lippen. Vaak in de winter, maar soms ook tijdens de zomermaanden. Droge lippen kunnen zorgen voor barsten en gevoeligheid. Daarnaast ziet het er niet altijd even verzorgd uit. Hoe los je dit probleem op? Het antwoord lees je hier. 

Oorzaken van droge lippen

De grootste oorzaak van droge lippen is uitdroging. Op het moment dat je last hebt van droge lippen komt je lichaam vocht tekort. Vaak komt dit omdat je te weinig drinkt gedurende de dag. Maar het kan bijvoorbeeld ook komen door een te lage luchtvochtigheid thuis of op je werkplek. Daarnaast kan het een tal van andere oorzaken hebben. Aan de ene kant zorgt door de mond ademen voor droge lippen, aan de andere kant kan het likken van je lippen ook een oorzaak zijn. Dat klinkt misschien gek, maar door constant je lippen de likken voelen deze een stuk droger aan. Naast factoren van buitenaf, kunnen ook factoren van binnenuit een rol spelen. Te veel vitamine A of te weinig vitamine B2 kan namelijk ook zorgen voor drogere lippen. 

Oplossing voor droge lippen

Er zijn meerdere oplossingen om droge lippen tegen te gaan. Het is goed om eerst de oorzaak te constateren en deze vervolgens aan te pakken. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet:

  • Stap één naar een leven met minder droge lippen is veel water drinken. Zorg dat je gedurende de dag goed hydrateert. 
  • Is de luchtvochtigheid in huis of op de werkplek wel op peil? Zo niet, dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een luchtbevochtiger. 
  • Laat de lippen zoveel mogelijk met rust. Lik ze dus niet te veel en smeer ze ook niet constant in met een balsem. Af en toe een balsem aanbrengen kan geen kwaad. 
  • Breng SPF niet alleen op het gezicht aan, maar ook op je lippen. Je lippen zijn kwetsbaar en drogen sneller uit door de zon.
  • Heb je last van losse velletjes? Dan is het goed om de lippen te scrubben. Hier zijn speciale scrubs voor, maar je zou ook zelf een scrub kunnen maken van bijvoorbeeld suiker en honing. 
  • Je kan droge lippen ook behandelen met een Skinbooster

Het kan nooit kwaad om ook een kijkje te nemen naar wat voor lipproducten je gebruikt. Matte lipsticks staan er bijvoorbeeld bekend om dat deze de lippen uitdrogen. Daarnaast zitten er in sommige lipbalsems stoffen die je lippen irriteren, zoals menthol of cayenne peper. 

Heb je na deze mogelijke oplossingen nog steeds last van droge en schrale lippen? Dan kan het geen kwaad om de hulp van een professional in te schakelen.