Home » Huidveroudering

Huidveroudering  

Naarmate we ouder worden, veroudert onze huid mee. Dit is een onvermijdelijk proces en kan best wat kwaaltjes met zich meebrengen, zoals verslapping en rimpelvorming. Gelukkig zijn dit symptomen die over het algemeen goed te behandelen zijn.

Afspraak maken?


Boek afspraak

Onze klanten zijn blij met ons.
Lees hun ervaringen op Feedbackcompany.nl.

Wat is huidveroudering?

Huidveroudering is een onvermijdelijk maar normaal proces bij ieder mens. Het begint vaak vanaf je 20ste levensjaar, maar wordt echt zichtbaar tussen je 30ste en 40ste levensjaar. Hoe snel het huidverouderingsproces verloopt ligt deels aan erfelijke en deels aan externe factoren. Maar ook je levensstijl speelt een belangrijke rol bij huidveroudering.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Bij het ontstaan van huidveroudering spelen meerdere factoren een rol. Er zijn gedurende dit proces inwendige (intrinsieke) en uitwendige (extrinsieke) oorzaken.

Intrinsieke huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering is onvermijdelijk voor iedereen, omdat het biologisch is aangelegd. De eerste verschijnselen van huidveroudering en de snelheid waarmee de huidveroudering zich vordert is erfelijk bepaald. Ook de hormonen kunnen een rol spelen. Andere intrinsieke factoren zijn:

  • Afbraak van collageen, Hyaluronzuur en elastine
  • Afname van de botstructuur

Hier kan men dus vrij weinig aan doen.

Extrinsieke huidveroudering

Naast intrinsieke huidveroudering, heeft men vaak ook te maken met uitwendige factoren. Je huid wordt namelijk het gehele jaar door blootgesteld aan bepaalde factoren in de omgeving die huidveroudering kunnen bevorderen. Hierbij kan je denken aan UV-straling door de zon en hitte. Maar ook je eigen levensstijl kan een effect hebben op huidveroudering. Zo wordt het afgeraden om te roken, alcohol te consumeren en veel suikers te eten. Andere externe factoren zijn:

  • Luchtvervuiling
  • Stress
  • Slaaptekort

Dit zijn één voor één zaken die een invloed hebben op de veroudering van de huid.

De structuur van de huid tijdens het huidverouderingsproces

Tijdens het verouderingsproces verandert de structuur van de huid zichtbaar. Men merkt vaak dat de bovenste laag van de huid steeds dunner wordt. Dit komt omdat het aantal cellagen afneemt met de tijd. Hierdoor is de huid een stuk kwetsbaarder, droger en doffer. Daarnaast neemt de hoeveelheid collageen af, een stof dat normaliter voor de stevigheid van de huid zorgt. Naast collageen, neemt ook het Hyaluronzuur af. Hyaluronzuur hydrateert de huid en stimuleert het collageen. Als laatste zien we dat ook de elasticiteit met de jaren afneemt, waardoor de huid minder soepel en rekbaar is.

Door al deze factoren wordt de structuur van de huid een stuk slapper en stugger en ontstaan er rimpels en andere lijnen, plooien en groeven.

De symptomen van huidveroudering

Om een goed beeld te krijgen van het huidverouderingsproces en de bijbehorende symptomen, kunnen we het beste het gezicht als voorbeeld nemen. Deze kunnen we verdelen in 3 compartimenten:

  1. Het bovenste deel (haargrens tot en met de wenkbrauwen)
  2. Het middelste deel (de wenkbrauwen tot en met de bovenlip)
  3. Het onderste deel (de bovenlip tot en met de kin)

De verschillende compartimenten veranderen tijdens het ouderdomsproces.

Het bovenste deel

Door huidveroudering wordt het bovenste deel van het gezicht vaak gekenmerkt door rimpels en lijnen, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes. Dit zijn plekken die goed behandeld kunnen worden door middel van een rimpelbehandeling met botox, omdat botox de onderhuidse spieren rondom de rimpels en lijnen laat ontspannen.

Het middelste deel

Het middelste deel van het gezicht verandert ook naarmate de huid ouder wordt. De huid rondom de oogleden wordt wat slapper en zal daarom op den duur zakken aan de zijkanten, waardoor je huid ‘over’ hebt. Daarnaast vermindert het vet in de neuspunt over de jaren heen, waardoor ook de neus iets zakt en slapper lijkt. Om volume toe te voegen in dit gedeelte van het gezicht, kan er filler toegediend worden. Hierbij wordt er met dunne naalden filler ingespoten, waardoor je direct volume en resultaat ziet.

Het onderste deel

Het onderste gedeelte van het gezicht heeft vaak de meest drastische veranderingen te verduren tijdens het verouderingsproces van de huid. Dit komt omdat belangrijke bindweefselbanden met de jaren verslappen. Hierdoor worden de neuslippenplooien vaak dieper, gaan de mondhoeken steeds meer hangen en vormen er verticale lijnen boven de lip, ook wel rokerslijntjes genoemd. Ook zien we vaak dat de contouren van de kaaklijn verdwijnen. Dit gedeelte van het gezicht kan eveneens behandeld worden met fillers.

Hoe kan je huidveroudering voorkomen?

Het is bijna niet mogelijk om huidveroudering te voorkomen. Wel is het mogelijk om het proces uit te stellen of te vertragen. Wil je dit op een natuurlijke manier doen, dan is het goed om rekening te houden met de volgende tips:

  • Smeer je elke dag rijkelijk in met SPF (gebruik minimaal SPF 30 voor een optimale bescherming)
  • Hydrateer je huid met een crème welke Hyaluronzuur bevat
  • Verbeter je slaaphouding en slaap vooral op je rug, om vouwen in het gezicht te voorkomen
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Zorg voor een gezonde levensstijl (stop met roken, consumeer weinig tot geen alcohol en let op een goed en gevarieerd dieet)

Hoe kan je huidveroudering behandelen?

Hoewel je van alles kan doen om huidveroudering zo goed mogelijk te voorkomen, moet je er op een gegeven moment toch aan geloven: met de jaren verouderd de huid en krijg je last van bepaalde ouderdomskwaaltjes. Gelukkig zijn er meerdere behandelingen tegen huidveroudering. Deze behandelingen zijn vaak kort, pijnloos en duurzaam.

Huidverouderingen behandelen door middel van Profhilo

Profhilo is een uitermate geschikte behandeling om huidveroudering tegen te gaan. Het bestaat uit ultra puur Hyaluronzuur, een stof die van nature in het menselijk lichaam aanwezig is en met de jaren door ouderdom afbreekt. Het doel van Profhilo is om de verslapte en verouderde huid weer stevig en gezond te maken.

Lees hier meer over Profhilo.

Resultaat Profhilo behandeling

huidveroudering voor na

Huidverouderingen behandelen door middel van Radiesse

Naast de afname van Hyaluronzuur, neemt ook het natuurlijke collageen in de huid af naarmate we ouder worden. Hierdoor verslapt de huid en ontstaan er rimpels en plooien. Radiesse is een dermal filler die beide problemen oplost. Het bestaat enerzijds uit de Hyaluronzuur filler Belotero, dat het volumeverlies herstelt, en anderzijds uit calcium microsferen, dat de aanmaak van nieuw collageen stimuleert. Zo wordt de kwaliteit van de elastine in de huid verbeterd waardoor je een stevigere huid als resultaat hebt.

Lees hier meer over Radiesse.

Tot slot

Voorkomen is beter dan genezen, dus is het belangrijk om huidveroudering zo lang mogelijk tegen te gaan. Toch is het helaas iets waar niemand aan ontkomt. Gelukkig is het mogelijk om de huidverouderingsymptomen te behandelen door middel van verschillende behandelingen, zoals fillers en skinboosters. Dit zijn vaak korte en pijnloze behandelingen waar je lang plezier van hebt.

Meer weten? Bel ons op 033-2462546 of maak eenvoudig een online afspraak.

Huidafwijkingen door huidveroudering

Huidafwijkingen door huidveroudering

Zoals eerder benoemd toont de huid veranderingen in de structuur tijdens het ouderdomsproces. Naast de ‘normale’ bijwerkingen van huidveroudering, zoals rimpels en plooien, kunnen er ook huidafwijkingen ontstaan.

Verwijde bloedvaatjes

Door de veroudering van de huid zijn rode en blauwe bloedvaatjes vaak een stuk zichtbaarder. Deze ontstaan vaak door verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes. Ze zitten meestal op de neus, maar zo nu en dan ook boven de ogen.

Steelwratjes

Steelwratjes zijn kleine, zachte (goedaardige) wratjes in de vorm van een steeltje of een bobbeltje. Deze ontstaan vaak rond de oksels, borsten, hals of nek en hebben meestal dezelfde kleur als de huid.

Lentigo Solaris

Lentigo Solaris staat voor de toename aan bruine pigmentvlekken in de huid.

Dermatosis papulose nigra

Dermatosis papulose nigra staat voor ouderdomswratten bij mensen met een donkere huid. Deze vaak kleine bultjes herken je aan de donkerbruine of zwarte kleur.

Verruca seborrhoica

Verruca seborrhoica zijn ouderdoms- of talgwratten. Deze zijn te herkennen als (geel)bruine of zwarte vlekken of bultjes met een bloemkoolstructuur.

Poikiloderma van Civatte

Een van de veel voorkomende uitingen van huidveroudering is Poikiloderma van Civatte. Dit zijn roodbruine verkleuringen in de huid die zichtbaar zijn door de verwijde bloedvaten en een dunne huid. De verkleuringen zijn vooral zichtbaar rond de hals en het decolleté.

Favre Racouchot syndroom

Dit syndroom ontstaat door de constante blootstelling aan UV-licht door de zon, wat de elastische vezels in de huid beschadigt. Je herkent het syndroom vaak door de zwarte mee-eters, voornamelijk op de jukbeenderen.

Seniele angiomen

Seniele angiomen zijn (goedaardige) bultjes in de vorm van een stip die overal op het lichaam voor kunnen komen. De bultjes zijn rood tot paars van kleur.

Venous lake

Dit betreft (goedaardige) bloedvat gezwelletjes die te herkennen zijn aan de zachte bolletjes, vaak blauw of paars/rood van kleur. Dit komt vaak voor op de lippen en soms ook op de oren.

Talgklierhyperplasie

Bij talgklierhyperplasie heeft men last van zichtbare vergrote talgkliertjes in de huid. Deze komen vaak voor in het gelaat – meestal op het voorhoofd. De kliertjes vormen zich vaak tot vlakke, ronde bultjes met een gele kleur.

Chondrodermatitis nodularis helicis

Dit zijn zweertjes of bultjes die als pijnlijk worden ervaren. Ze komen vaak voor op de oorschelp en -randen.

Actinische keratose

Actinische keratose is een voorstadium van huidkanker dat veelal op het gezicht voorkomt. Dit zijn vaak ruwe, schilferende plekjes die makkelijk bloeden. Het is belangrijk om dit soort plekjes altijd na te laten kijken bij een specialist.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid en meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit herken je vaak aan een glazige bult die rood van kleur is. Net zoals andere afwijkingen, is het goed om dit te laten checken bij je huisarts of een specialist.

Ziekte van Bowen

Ook de ziekte van Bowen is een voorstadium van huidkanker. Het ziet eruit als eczeem, maar jeukt niet. Het voelt vaak branderig en bloedt snel.

Lentigo maligna

Dit zijn pigmentvlekken die naast bruin, zwart of grijs, meerdere kleuren in de vlek hebben. Het bestaat uit onrustige pigmentcellen en is een vroeg stadium van huidkanker.

Plaveiselcelcarcinoom

Dit is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit cellen in de opperhuid. Het kan eruitzien als een roze, ruw knobbeltje, het wordt langzaam groter en doet soms pijn.

Heb je een vraag?

Bel direct: (033) 2462546
Maandag: 13:00 - 17:00
Dinsdag - Zaterdag: 10:00 - 17:00

Maak een afspraak Vrijblijvend adviesgesprek

Online afspraak


Afspraak voor een behandeling?

Een afspraak maken voor een behandeling. Bel ons op 033 2462546  of maak direct online een afspraak.

Afspraak maken bel: 033-2462546