Wat is Hyaluronzuur?

Wat is Hyaluronzuur

Vaak kom je bij het lezen over fillers het woord hyaluronzuur tegen, omdat de meeste fillers op basis van hyaluronzuur zijn. Maar wat is dat eigenlijk, hyaluronzuur? En wat doet het? Fillers op basis van deze stof stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor de huid zich herstelt én verjongd. Twee vliegen in één klap! Daarnaast maakt ons lichaam van nature al hyaluronzuur aan. Dit betekent dat de stof ook weer volledig afbreekbaar is door het lichaam zelf. Benieuwd hoe hyaluronzuur nu werkelijk in elkaar steekt? In dit artikel vertellen we je alle ins en outs.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur, ook bekend als Natriumhyaluronaat, is een lichaamseigen stof. Het zit zowel in onze huid als het bindweefsel in ons hele lichaam. Uniek aan hyaluronzuur is dat het grote hoeveelheden water aan zich kan binden en daarom een hydraterend effect heeft op de huid. Het kan tot wel 1.000 keer zijn eigen gewicht in water dragen! De kampioen in hydratatie, dus. Daarnaast stimuleert het ook het collageen. Over de jaren heen neemt de hoeveelheid hyaluronzuur door ouderdom af, waardoor ook het volume in de huid vermindert. Hoe snel de hoeveelheid afneemt ligt aan verschillende en uiteenlopende factoren zoals erfelijkheid en leefstijl. 

Wat is een hyaluronzuur filler?

Hyaluronzuur fillers worden gebruikt om volume aan te vullen of te creëren, waardoor er plaatselijk meer spanning op de huid komt te staan. Hiermee worden rimpels en lijnen – zoals de naam al zegt – opgevuld. Hierdoor zijn de rimpels en lijnen minder zichtbaar en ziet de huid er gladder uit. Als gevolg komen de natuurlijke contouren in het gezicht weer terug. Heb je nooit het gewenste volume gehad? Dan kunnen hyaluronzuur fillers hiervoor zorgen. Voorbeelden zijn het opvullen van lippen en symmetrie aanbrengen in de jukbeenderen of kaaklijn. 

Naast het zorgen voor volume, verbeteren fillers op basis van hyaluronzuur ook de huid. Door de rijkelijke hydratatie en de vorming van collageen gaat de huid meer stralen en krijg je je natuurlijke glow terug.

Het resultaat van een hyaluronzuur filler

Het resultaat van fillers op basis van hyaluronzuur is vrijwel direct zichtbaar. Binnen een paar uur na de behandeling ben je toonbaar. Het optimale resultaat is vaak te zien na ongeveer 2 weken. Hoe lang de filler blijft zitten, verschilt per persoon. 

Hyaluronzuur Skinbooster

Naast fillers op basis van hyaluronzuur, bestaan er ook skinboosters op basis van deze stof. Het verschil zit in het gegeven dat fillers de huid corrigeren, waar skinboosters de huid van binnenuit verzorgen. Op basis van een serie aan fijne injecties van hyaluronzuur, wordt de kwaliteit van de huid door de hydratatie hersteld en de elasticiteit verbeterd. Meer over deze skinboosters lees je hier

Hoe veilig is hyaluronzuur?

Omdat hyaluronzuur een stof is die het lichaam van nature aanmaakt, is het uitermate veilig. Het lichaam kent de stof al, waardoor een negatieve reactie nihil is. Indien nodig, kan hyaluronzuur ook worden opgelost. Deze fillers zijn dus niet permanent.