Al sinds de jaren 70 worden rimpelbehandelingen succesvol in de geneeskunde toegepast. Als we spreken over ‘rimpelbehandeling’, bedoelen we daar dan ook mee behandelingen met botuline toxine.

Injecties met botuline toxine worden gebruikt om rimpels te verzachten en het gezicht weer een frisse boost te geven waardoor er een jeugdigere uitstraling ontstaat. Behalve het gezicht is botuline toxine ook een uitstekende remedie tegen overmatig zweten van de oksels.

Botuline toxine is een een eiwit die de prikkel overdracht blokkeert bij de overgang van de zenuw naar de spier. botuline toxine  wordt in- of nabij de spieren die rimpels of groeven veroorzaken geïnjecteerd. De blokkade met botuline toxine beschadigt geen zenuwen of klieren. Het leidt slechts tot een tijdelijk effect. Voor zover bekend zijn er geen risico’s of bijwerkingen bekend. Er zijn meerdere merken botuline toxine op de markt in diverse prijsklassen en met wisselende resultaten. OranjeKlinieken maakt uitsluitend gebruik van de A-merken Azzalure en Bocouture welke een langdurig- en veilig effect garanderen.

DE BEHANDELZONES

Voorhoofd
Door een behandeling met botuline toxine ontspant je voorhoofdspier en verdwijnt de vermoeide uitstraling. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met de fronsbehandeling.

Frons
Door de fronsrimpel te behandelen met botuline toxine voelt je gezicht meer ontspannen aan en geeft het een meer vriendelijke gezichtsuitdrukking.

Wenkbrauwlift
Door overactiviteit van de oogkringspier en de zwaartekracht worden de wenkbrauwen als het ware naar beneden getrokken. Botuline toxine laat de oogkringspier ontspannen en je wenkbrauwen hoger staan.

Kraaienpootjes
Als de ogen worden samengeknepen, dan worden de lijntjes die aan de zijkant van je ogen ontstaan, kraaienpootjes genoemd. Deze lijntjes kunnen verzacht worden door het gebruik van botuline toxine.

Mondhoeken
Als je mondhoeken afhangen, kan dit een chagrijnig effect geven. Injecties met botuline toxine zorgen ervoor dat de spiertjes die de mondhoek naar beneden trekken zich ontspannen waardoor je een vrolijker gezicht krijgt.

Rimpels/putjes kin
Heb je last van putjes en/of lijntjes in je kin, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een overactieve spier in de kin. botuline toxine zorgt ervoor dat deze spier zich ontspant waardoor je kin gladder en steviger wordt.

Anti-transpiratie oksels
Heb je last van overmatig zweten via je oksels en heeft dit een nadelige invloed op je zelfvertrouwen, dan kun je de oksels met botuline toxine injecties laten behandelen. Deze behandeling heeft uitsluitend effect op de zweetproductie. De afvalstoffen zullen  gewoon uit het lijf verdwijnen.

Resultaat

Het effect van een rimpelbehandeling is 4 tot 5 dagen na de behandeling merkbaar en is na 2 weken optimaal. Over het algemeen werkt een rimpelbehandeling 3 tot 4 maanden. In deze periode zul je merken dat de spieren die behandeld zijn niet meer zo actief aangespannen kunnen worden. Bij een behandeling tegen rimpels zullen deze in de loop van maanden langzaam verzachten met het vernieuwen van de huid. Bij tandenknarsen, hoofdpijn en overmatige transpiratie zal rimpelbehandeling in deze periode van 3 tot 4 maanden zorgen voor een afzwakking hiervan.

Voor- en nazorg behandeling met rimpelbehandeling

Vooraf

 • Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor een behandeling geen alcohol te drinken.
 • Als je een multivitamine gebruikt, let dan op de hoeveelheid vitamine E die daarin zit. Indien die meer dan 400 eenheden per dag bedraagt, stop dan even met het gebruik ( als het kan 1 week voor de behandeling), vanwege het bloedverdunnende effect.
 • Hetzelfde bloedverdunnende effect kan het gebruik van NSAID’S ( bijv. Ibuprofen, Nurofen, Aleve) hebben. Gebruik dit bij voorkeur niet in de 48 uur voorafgaand aan je behandeling. Paracetamol en Tramadol kunt je rustig blijven gebruiken.
 • Er zijn enkele situaties waarbij wij je niet met rimpelbehandeling kunnen behandelen:als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of als je een spierziekte of bepaalde immuunziekte hebt. Ook als je zwanger wilt worden in de eerste 6 maanden na de behandeling is het beter om een behandeling met rimpelbehandeling uit te stellen tot na de zwangerschap.

Wat je kunt verwachten van de behandeling

 • de kleine injecties kunnen een kortdurende pijn door de prik veroorzaken. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan.
 • Direct na de injectie is er een klein bultje zichtbaar (vergelijkbaar met een kleine muggenbult). Dit trekt snel weer weg ( meestal binnen een half uur.)
 • Een mogelijke bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijk hangend ooglid is dan het gevolg; deze bijwerking is echter uitermate zeldzaam en gaat na enige tijd vanzelf over.
 • Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Ook deze trekken vanzelf weg.
 • Enkele dagen na de inspuiting is vaak al een effect zichtbaar en na 10-14 dagen is dat optimaal. Na 3 tot 6 maanden is de rimpelbehandeling uitgewerkt en kan de behandeling worden herhaald.

Nazorg

 • Het gebruik van pijnstillers als ibuprofen en aspirines worden afgeraden vanwege het stimulerende effect daarvan op blauwe plekken en verkleuringen. Mocht je toch gebruik willen maken van pijnstillers, dan adviseren wij om paracetamol te gebruiken.
 • Bescherm op de dag zelf, na afloop van de behandeling, je huid goed tegen de zon. Wij raden aan om de zonnebrandcrème met Sunblock te gebruiken en je huid zo kort mogelijk (liever helemaal niet) bloot te stellen aan de zon. Draag zo nodig ook een goed beschermende zonnehoed.
 • Wij raden u aan om 6 uur na de behandeling geen alcohol te drinken.

In geval van problemen, pijn of koorts kun je  contact opnemen tijdens kantooruren met:

033 2462546

Voor spoedgevallen en bij pijn of koorts buiten de normale kantoortijden kun je bellen met:

06-29375227