Het belang van SPF voor je huid

Belang spf voor je huid

Of je nu hele dagen achter het scherm zit, of flaneert op het strand – het gebruik van SPF is altijd belangrijk. Veel mensen denken dat SPF enkel en alleen nodig is in de lente en zomer, maar niets is minder waar. UV-straling is elk seizoen aanwezig en beïnvloedt je huid dus het hele jaar door. Wist je dat UV-straling verantwoordelijk is voor 80% van de huidveroudering? Goed om dit te voorkomen dus! Wij vertellen je hoe. 

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het is een beschermingsfactor die je beschermt tegen UV-straling. SPF geeft aan hoelang je met zonbescherming in de zon kunt blijven zitten voordat je verbrand. Hoelang dit is, is afhankelijk van het aanbrengen van een crème met SPF, de hoeveelheid die je aanbrengt, je huidtype en de stand van de zon, bijvoorbeeld. 

UVA en UVB

UV staat voor Ultraviolet. UV-stralen zijn te verdelen in twee groepen: UVA en UVB. Ultraviolet is natuurlijk zonlicht dat bestaat uit 95% UVA en 5% UVB. Beide groepen hebben een ander effect op je huid. UVA-stralen dringen diep door in de huid en kunnen collageen en de elasticiteit van de huid aantasten. Dit veroorzaakt huidveroudering. UVB-stralen zijn een stuk sterker dan UVA-stralen. Het verschil is echter dat de stralen door een kortere golf minder diep de huid doordringen. Daarnaast dringt UVB niet door ramen heen en UVA wel. Daarom is het belangrijk om ook binnen SPF te dragen! 

Waarom is SPF belangrijk?

Tegenwoordig bevatten niet alleen zonnebrandcrèmes SPF, maar ook veel beautyproducten hebben het opgenomen. Van gezichtscrèmes tot moisturizers: UV-werende crèmes zijn makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse routine. SPF toevoegen aan je dagelijkse routine is belangrijk omdat je zo altijd beschermd bent tegen de oorzaken van huidveroudering.

Bescherming tegen de zon

Hoewel UV-straling in de zomer veel heftiger aanwezig is, is het ook belangrijk om je huid te beschermen met SPF gedurende de rest van het jaar. UV-straling is namelijk altijd aanwezig in de zon, ook als het bewolkt is. UV-stralen gaan dwars door de bewolking heen. Je bent dus 365 dagen per jaar blootgesteld aan straling die nadelige gevolgen heeft voor de huid. Denk aan huidveroudering, pigmentvlekken, rimpels en verslapping van de huid. 

Bescherming tegen vuil

Naast bescherming tegen UV-stralen, zorgt de juiste SPF-crème ook voor een schonere huid. Door je gezicht goed en volledig in te smeren krijgen sporen van luchtvervuiling geen kans om zich te settelen op je huid. 

Hoe gebruik je SPF?

Om het beste uit de kan te halen hebben we enkele tips voor het gebruik van SPF- crèmes op een rijtje gezet:

  • Gebruik het dagelijks, ongeacht de status van het weer
  • Gebruik minimaal SPF 30 voor optimale bescherming
  • Breng het rijkelijk aan op alle lichaamsdelen die in aanraking komen met de zon
  • Breng het 15 tot 20 minuten voordat je je dagelijkse routine begint aan 

Zo is je huid ten alle tijden beschermd!