Het ontstaan van rimpels
Rimpels ontstaan door de spieren in je gezicht. Je hersenen geven een signaal af die de spieren activeren, waardoor je bijvoorbeeld moet lachen of gaat fronsen. Door het meervoudig samentrekken van de huid, ontstaan er op een gegeven moment rimpels. Dat is op jonge leeftijd meestal geen probleem, omdat je huid dan nog elastisch en stevig is en daarnaast vol collageen en Hyaluronzuur zit. Naarmate je ouder wordt, veroudert de huid ook. Dit betekent dat de huid een stuk dunner wordt, het herstelproces korter is en rimpels sneller permanent worden. Daarnaast neemt de aanmaak van collageen en Hyaluronzuur tussen je 25e en 30e levensjaar alleen maar af. Zodra dit proces in gang is gezet, worden de eerste rimpels geleidelijk zichtbaar.
Naast ouderdom, kunnen ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van rimpels, zoals:
- Overmatige blootstelling aan de zon
- Hormonale veranderingen (menopauze)
- Stofwisseling
- Ongezonde levensstijl (slecht dieet, alcoholgebruik en roken)
Soorten rimpels
Doorgaans worden rimpels in twee categorieën onderverdeeld, namelijk dynamische en statische rimpels.
Dynamische rimpels
Dynamische rimpels zijn rimpels die enkel zichtbaar zijn als het gezicht beweegt. Dit zijn vaak rimpels die zichtbaar worden als je fronst (fronsrimpels) en als je lacht (kraaienpootjes). Dit soort rimpels zijn vaak op jonge leeftijd al zichtbaar. Omdat ze dan nog niet permanent zijn, wordt het vaak nog niet als storend ervaren.
Statische rimpels
Statische rimpels zijn rimpels die permanent zichtbaar zijn, ondanks of het gezicht wel of niet beweegt. Deze rimpels ontstaan doordat hetzelfde gebied in het gezicht constant beweegt én door de afname van collageen in de huid. Het gaat dan vaak om rimpels boven de lip en onder de ogen.
Waar in het gezicht komen rimpels voor?
Rimpels komen vaak als eerst in het gezicht voor en zijn daarom ook het meest zichtbaar. Er zijn verschillende gebieden in het gezicht waar er rimpelvorming kan plaatsvinden.
Lachrimpels (kraaienpootjes)
Lachen is natuurlijk hartstikke gezond, maar veel lachen kan op een gegeven moment zorgen voor lachrimpels of kraaienpootjes. Dit soort rimpels worden op jongere leeftijd vaak als charmant ervaren, maar naarmate je ouder wordt kunnen lachrimpels steeds vaker in de weg zitten. Dit zijn dan ook de eerste rimpels die zich omzetten in permanente rimpels.
Fronsrimpels
De huid op je voorhoofd heeft ook regelmatig te maken met het aanspannen van de spieren, vaak tussen de wenkbrauwen. Hierdoor kunnen er fronsrimpels ontstaan, waardoor het kan ogen alsof je boos, verbaasd of verontwaardigd bent. Dit gebeurt meestal als je je ogen dichtknijpt tegen de zon of ander fel licht, of als je werkelijk waar boos bent.
Rimpels boven de lip
Ook rond de mond vormen zich vaak rimpels; dit zijn meestal verticale lijntjes boven de lip. Deze rimpels ontstaan bij het meermaals tuiten van de lippen. Uiteraard komt dit ook door ouderdom en zelfs erfelijkheid kan een rol spelen. Dit soort rimpels worden ook rokerslijntjes genoemd, omdat ze doorgaans vaker voorkomen bij rokers dan bij mensen die niet roken.
Kin rimpels
Ouderdom en overactiviteit van de spieren in de kin kunnen ook zorgen voor rimpels, lijntjes en putjes in de zone rondom je kin. Kin rimpels zijn vooral zichtbaar als de spieren rondom je mond in werking zijn – bijvoorbeeld tijdens het praten.
Hoe kan je rimpels in het gezicht voorkomen?
Men zegt dat voorkomen altijd beter is dan genezen! Ben je jonger dan 25 en heb je nog geen last van diepe rimpels, maar wil je dit wel zo goed mogelijk voorkomen? Houd dan rekening met de volgende tips.
Gebruik SPF tegen de zon
Het is zeer belangrijk om je huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon door het gebruik van SPF. UV-straling is namelijk elk seizoen aanwezig en beïnvloedt je huid het hele jaar door. Over het algemeen is UV-straling verantwoordelijk voor 80% van de huidveroudering en dus ook voor het ontstaan van rimpels in onder andere het gezicht. Houd daarom rekening met de volgende tips:
- Gebruik SPF op een dagelijkse basis, ongeacht de status van het weer
- Gebruik minimaal SPF 30 voor een optimale bescherming
- Breng het rijkelijk aan op het gehele gezicht
- Breng het 15 tot 20 minuten voordat je je dagelijkse routine begint aan
Hydrateer je huid
Het is algemeen bekend dat een droge huid een stuk gevoeliger is dan een gehydrateerde huid, wat ervoor zorgt dat de huid sneller beschadigt. Om beschadiging te voorkomen is het belangrijk om je gezicht goed te reinigen met een reiniger die de beschermlaag in balans houdt. Na het reinigen van je gezicht is het goed om je gezicht te hydrateren met een moisturizer met Hyaluronzuur. Dit hydrateert de huid en vermindert oppervlakkig de zichtbaarheid van rimpels.
Verbeter je slaaphouding
Volgens verschillende studies kunnen bepaalde slaaphoudingen zorgen voor permanente rimpels in het gelaat. Zo zou het niet goed zijn om op je buik te slapen, omdat dit zou kunnen resulteren in fronsrimpels. Ook wordt op je zij slapen afgeraden, omdat dit kan leiden tot kin rimpels en rimpels op je wangen. De beste keus is dus om op je rug te slapen.
Zorg voor een gezonde levensstijl
Roken, alcoholgebruik en een slecht voedingspatroon zorgen allemaal voor de vorming van rimpels. Roken bevordert bijvoorbeeld de afbraak van het bindweefsel in het gezicht, waardoor er rimpels ontstaan. Het is daarom goed om niet te roken en niet of in mindere mate alcohol te consumeren. Verder is het goed om suikers in je dieet te vermijden en voornamelijk voeding tot je te nemen dat rijk is aan antioxidanten en omega-3 vetzuren.
Hoe kan je rimpels in het gezicht behandelen?
Als je al last hebt van rimpels in het gezicht, dan zijn bovenstaande tips wellicht iets te laat. Gelukkig zijn er andere oplossingen om rimpels te behandelen, namelijk door het gebruik van botox of fillers.
Rimpels behandelen door middel van botox
Rimpels kunnen goed behandeld worden door middel van botox, ook wel bekend als botulinetoxine. Botox laat de spieren die de rimpels in eerste instantie veroorzaken ontspannen. Hierdoor wordt je boze uitstraling direct ingeruild voor een frisse, jeugdige en vriendelijke uitstraling.
Voordat de botox wordt geïnjecteerd, wordt het gebied met de rimpels eerst afgetekend. Vervolgens worden er een aantal prikjes met de botox toegediend. Er wordt gewerkt met een hele fijne injectienaald die je nauwelijks voelt. Mocht je het fijn vinden, dan is het ook mogelijk om vooraf een verdovende crème te gebruiken.
Een rimpelbehandeling met botox is bijvoorbeeld geschikt voor kraaienpootjes en voorhoofdrimpels.
Rimpels behandelen door middel van fillers
Rimpels kunnen ook behandeld worden door middel van fillers. Fillers kunnen de lijntjes opvullen, waardoor het gezicht er weer jeugdig en minder streng uitziet. De behandeling wordt uitgevoerd door enkele injecties met filler toe te dienen in het rimpelgebied. Dit gebeurt met hele dunne naaldjes, waarbij de filler druppelsgewijs onder de huid bij de rimpels wordt ingespoten. Omdat er verdovingsmiddel in de filler zit verwerkt, wordt de behandeling als nagenoeg pijnloos ervaren.
Een rimpelbehandeling met fillers is bijvoorbeeld geschikt voor rimpels boven de lip.
Tot slot
Er zijn meerdere manieren om rimpels in het gezicht te proberen te voorkomen, maar op een gegeven moment moeten de meeste mensen er toch aan geloven: rimpels zullen zich door ouderdom en externe factoren gaan vormen. Gelukkig is het mogelijk om (diepe) rimpels in het gezicht te behandelen. Afhankelijk van het gebied kan er gebruik gemaakt worden van botox of filler. Dit zijn beide relatief korte en pijnloze behandelingen waar je maandenlang plezier van hebt.