Lachrimpels

Rimpels verwijderen

Lachen is gezond! Maar veel lachen kan op den duur ook zorgen voor rimpels of kraaienpootjes. Op jonge leeftijd worden lachrimpels vaak als schattig en charmant gezien. In een vroeg stadium zijn ze dan ook alleen zichtbaar als men lacht of vrolijk is. Naarmate we ouder worden, kunnen de lachrimpels steeds meer in de weg zitten. Dit zijn namelijk de eerste rimpels die zich omzetten in permanente rimpels. Gelukkig is hier een oplossing voor! In dit artikel vertellen je alles over het verminderen én behandelen van lachrimpels. 

Hoe ontstaan lachrimpels?

Lachrimpels, zoals andere rimpels, ontstaan door spieren in het aangezicht. Door de hersenen wordt er een signaal afgegeven die de spieren activeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je blij kijkt en moet lachen. Op jonge leeftijd is je huid vaak nog stevig, elastisch en vol collageen en hyaluronzuur. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid vaak een stuk dunner, gaat het herstel een stuk langzamer en worden rimpels sneller permanent. Dit is een geleidelijk proces waarbij de hoeveelheid collageen en hyaluronzuur vaak na je 25e levensjaar afneemt. Zodra dit gebeurt, ontstaan de eerste rimpels – in de meeste gevallen lachrimpels. Deze rimpels vormen vaak als eerst, omdat de huid op deze plekken het meest samentrekt door het lachen. 

Hoe behandel je lachrimpels?

Er bestaan verschillende soorten lachrimpels, waardoor er ook verschillende soorten behandelingen zijn. Over het algemeen worden rimpels bij de ooghoeken, onder de ogen en lijnen aan beide kanten van de mond lachrimpels genoemd. 

Kraaienpootjes en lachrimpels onder de ogen

Bij lachrimpels spreken we onder andere van rimpels rondom de ogen, zoals kraaienpootjes en lijnen onder de ogen. Deze lachrimpels worden vaak behandeld met botox: de spierontspanner botuline toxine. De spieren die de rimpels veroorzaken kunnen ontspannen door botox, waardoor de huid de nodige rust krijgt om te herstellen. Hierdoor vervagen de lijnen en worden de rimpels minder zichtbaar. Het fijne aan deze behandeling is dat er na 4 à 5 dagen al enig resultaat zichtbaar is. Het optimale resultaat is te zien na 2 weken. Daarnaast heb je gemiddeld 3 maanden plezier van zo’n botox behandeling.

Lachrimpels rondom de mond

Naast kraaienpootjes en lijnen onder de ogen, vallen de ovalen rimpels naast de mondhoeken ook onder lachrimpels. Deze rimpels worden ook wel wifi rimpels genoemd, omdat hoe ouder je wordt, hoe vaker er een ovalen streepje zich toevoegt aan de wang – het wifi bereik wordt dus groter met de tijd. Deze lachrimpels worden vaak behandeld met fillers.  Hierbij worden de lijnen opgevuld met een filler op basis van hyaluronzuur, die het natuurlijke volume van de huid herstelt. Het resultaat van een filler behandeling is vrijwel direct zichtbaar en na ongeveer 2 weken optimaal. In de meeste gevallen heb je 9 tot 12 maanden plezier van deze behandeling, waarna de hyaluronzuur weer wordt afgebroken door je eigen lichaam.

Wie het laatst lacht, lacht het best! 

Van alle rimpels in het gezicht, blijven lachrimpels toch wel het meest sympathiek. Ze worden veroorzaakt door een positieve houding, dus het advies luidt om vooral te blijven lachen.