Tips tegen roodheid in het gezicht

Tips roodheid gezicht

Last van rode vlekken of roodheid in het algemeen? Je bent niet alleen – dit probleem komt bij veel mensen voor. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om een gevoelig gezicht te verbeteren en je huid een steuntje in de rug te geven. Lees snel verder voor alle tips én tricks om roodheid in je gezicht tegen te gaan. 

Hoe ontstaat roodheid op de huid?

Roodheid in het gezicht kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak hangt het samen met een overgevoelige huid. Milde factoren zoals temperatuurwisselingen, blootstelling aan chemicaliën, hormonen en emoties kunnen een rol spelen. Bij een overgevoelige huid kan de roodheid langer blijven hangen dan bij een ‘normale’ huid, omdat een normale huid sneller bijtrekt. Het kan ook zo zijn dat er minder milde oorzaken ten grondslag liggen, zoals een ontstekingsziekte als rosacea. In dat geval is het altijd aan te raden om je te laten behandelen door een arts.

Ingrediënten die helpen tegen een rode huid

Tegenwoordig zijn er genoeg producten die ingrediënten bevatten tegen roodheid, die makkelijk zijn mee te nemen in je dagelijkse skincare routine. Belangrijk is om in ieder geval SPF te gebruiken, ongeacht het seizoen. De zon schijnt namelijk het gehele jaar door. Ongeacht hoe sterk de zon is: je wordt 365 dagen per jaar blootgesteld aan UV-stralen die een effect hebben op je huid. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er alcohol in je huidproducten zit. Alcohol is namelijk slecht voor je huid. Een beter alternatief zijn producten met helende ingrediënten, zoals vitamine C, vitamine E en niacinamide. 

Let op! Het is belangrijk om de producten eerst op een klein stukje huid te proberen. Elke huid verschilt en ingrediënten kunnen verschillend werken per type huid. Om een verkeerde reactie op het product te voorkomen, is het raadzaam om het eerst te testen op een kleiner oppervlak. 

Algemene tips tegen roodheid op de huid

Helaas is er niet één middel die het probleem van roodheid en rode vlekken op de huid volledig oplost, maar er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om je huid te verbeteren. We hebben een paar aanvullende algemene tips voor je op een rijtje gezet:

  • Een gezonde huid begint van binnenuit, zorg dus goed voor je lichaam. Niet roken en het vermijden van overmatig alcohol helpt hierbij. Ook gezonde voeding is een stap in de juiste richting. 
  • Douche niet te warm! Door te warm te douchen verdwijnen de natuurlijke oliën die zich op je huid bevinden. Probeer je gezicht te wassen met water dat niet warmer is dan 43 graden. 

Heb je vaker of altijd last van een rode huid? Dan is het raadzaam om een bezoek aan de dokter of dermatoloog te brengen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je ergens een allergische reactie op hebt. Dan is het niet verstandig om zelf te experimenteren met producten en ingrediënten. Een professional kan een behandelplan opstellen op maat, zodat je gericht de oorzaak kan aanpakken.