Skincare routine: exfoliëren

skincare routine

Het geheim van een geslaagde skincare routine? Je gezicht exfoliëren staat hoog in het rijtje van things to do op het gebied van belangrijke gezichtsbehandelingen. Weet je nog niet zo goed wat exfoliëren is of hoe je dit juist uitvoert? Geen probleem! Je leest er hier alles over. 

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren staat bij sommigen bekend als “peelen” en betekent simpelweg het verwijderen van dode huidcellen. Dit is een proces wat je huid van nature al ondergaat, maar soms kan het zo zijn dat een deel van de dode huidcellen te lang aan je huid blijft kleven. Om het natuurlijke proces te bevorderen, kun je een exfoliant gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat je de overgebleven dode huidcellen worden verwijderd, waardoor je huid gezonder is en gladder oogt. 

Waarom exfoliëren?

Naarmate we ouder worden heeft de huid een stuk meer moeite met het natuurlijk aanmaken van nieuwe huidcellen. Dit betekent dat de dode huidcellen langer blijven zitten, wat niet alleen kan zorgen voor een doffe uitstraling, maar ook voor onzuiverheden. Exfoliëren lost dit probleem op. Daarnaast helpt het ook tegen acne, pigmentatie en dehydratatie. Win-win, dus! 

Soorten exfoliant

Voordat je begint met exfoliëren is het goed om te bepalen welk soort exfoliant het beste bij jouw huidtype past. Een chemische exfoliant zorgt er namelijk voor dat de binder die ervoor zorgt dat de dode huidcellen vast blijven zitten, verdwijnt. Dit gebeurt of met salicylzuur, ook wel bekend als BHA of met fruitzuren, ook wel bekend als AHA. Heb je een vette of onrustige huid door bijvoorbeeld puistjes? Dan is BHA geschikt voor jouw huidtype. Als je een droge, niet gevoelige huid hebt, dan is AHA uitermate geschikt. Als het een van de eerste keren is dat je met je huid aan de slag gaat, dan kun je ook kiezen voor een milde exfoliant. Deze bevatten vaak geen zuren, maar natuurlijke ingrediënten zoals hibiscus. 

Gebruik van een exfoliant

Ben je klaar voor een glanzende uitstraling? Dan is het goed om te weten hoe je je huid precies exfolieert. Het is belangrijk om je huid allereerst goed te reinigen. Hiervoor is het ook mogelijk om een toner te gebruiken. Vervolgens kun je de exfoliant aanbrengen. Doe dit niet zomaar elke ochtend en avond, maar bouw het geleidelijk op. Je kunt beginnen met enkele keren per week, en het opbouwen naar twee keer per dag. Je huid moet namelijk wennen aan elk nieuw product. Ga je te snel aan de slag? Dan kunnen er ongewenste huidreacties ontstaan. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Check daarom ook altijd of je de exfoliant wel kunt koppelen met andere huidproducten, zoals je dag- of nachtcrème. Het is belangrijk om deze crèmes aan te brengen na het exfoliëren, maar je wilt huidirritatie te allen tijde voorkomen.