Wat zijn wallen?
Wallen zijn verdikkingen die onder de ogen ontstaat als vet, vocht of huid zich ophoopt. Wallen kunnen ontstaan door verschillende factoren, zowel intern als extern. Ze zorgen vaak voor een vermoeide of oudere uitstraling.
Het verschil tussen wallen en donkere kringen
Vaak worden wallen en donkere kringen door elkaar gehaald, maar hier zit wel degelijk een verschil in! Wallen zijn grotendeels genetisch bepaald en zijn zwellingen die ontstaan door een ophoping van vet, vocht of huid. Factoren die bijdragen aan wallen zijn vermoeidheid, voeding, veroudering en erfelijkheid. Donkere kringen, daarentegen, zijn bloedvaatjes die blauw of paars van kleur zijn en door de huid schijnen als de huid onder de ogen erg dun is.
De oorzaken van wallen onder de ogen
Wallen onder de ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Op sommige factoren kun je zelf een invloed hebben, zoals vermoeidheid. Aan andere factoren, zoals erfelijkheid, kan je vrij weinig doen.
Niet genoeg slaap
Vermoeidheid is vaak de meest voor de hand liggende oorzaak van wallen onder de ogen. Tijdens je nachtrust voert het lymfevatenstelsel vocht en afvalstoffen af. Als je niet genoeg slaapt, dan krijgt het lichaam niet genoeg tijd om dit proces uit te voeren. Als gevolg kunnen vocht en afvalstoffen zich ophopen onder je ogen. Probeer dus per nacht ongeveer 7 tot 8 uur te slapen.
Dehydratatie
Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit vocht. Voldoende drinken is daarom zeer belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam het vocht goed kan afvoeren. Als je niet genoeg drinkt, dan houdt je lichaam vocht vast, wat zich vervolgens weer kan ophopen onder je ogen en voor wallen kan zorgen. Niet gedroeg drinken kan daarentegen ook voor een vochttekort zorgen, in plaats van een surplus. Hierdoor wordt de huid onder je ogen dunner, waardoor er een paars of blauw kleurige waas zichtbaar wordt.
Slechte levensstijl
Een ongezonde levensstijl kan ook zorgen voor huidproblemen. Factoren zoals roken, een hoge alcoholinname en slechte voeding hebben allemaal een effect op de vorming van wallen onder de ogen.
Roken
Stoppen met roken zorgt ervoor dat het bloed beter door je huid stroomt, waardoor wallen en eventuele donkere kringen verminderd worden. Daarnaast maak je als niet-roker meer collageen aan, een stof dat noodzakelijk is voor een stevige en soepele huid.
Alcohol en cafeïne
Zowel alcohol als cafeïne werken vochtafdrijvend. Daarom is het goed om dranken met alcohol of cafeïne te vermijden of met mate te consumeren.
Voeding
Je dieet heeft een grote invloed op je huid. Probeer daarom suikers in je dieet te vermijden en voedsel te eten dat rijk is aan antioxidanten en omega-3 vetzuren en probeer de zoutinname te beperken.
Stress
Stress kan ervoor zorgen dat je minder snel in slaap komt en over het algemeen lichter slaapt. Het kan er ook voor zorgen dat je sneller terugvalt op je ongezonde levensstijl, door bijvoorbeeld slecht te eten, alcohol te drinken of een sigaret te roken. Dit staat allemaal met elkaar in verband en kan zorgen voor wallen.
Huidveroudering
Bij het huidverouderingsproces verandert de huid structureel. Intrinsieke huidveroudering is onvermijdelijk voor iedereen, omdat het biologisch is aangelegd. De eerste verschijnselen van huidveroudering en de snelheid waarmee de huidveroudering zich vordert is erfelijk bepaald. Met de jaren neemt het collageen in de huid af, waardoor er wallen kunnen ontstaan.
Lees hier meer over huidveroudering en wat je eraan kunt doen.
Erfelijkheid
Naast huidveroudering kan het ook zo zijn dat je simpelweg aanleg hebt voor wallen. Bij sommige mensen is de oogkas anatomisch te klein, waardoor je vaker dan de gemiddelde persoon last hebt van wallen.
Wallen onder de ogen behandelen
Wallen onder de ogen zijn prima te behandelen. Dit kan door middel van een onderooglid correctie of door het gebruik van fillers.
Onderooglidcorrectie
Een onderooglidcorrectie kan op twee manieren worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met het feit dat de klachten verschillende oorzaken kunnen hebben: overtollig huid- en vetweefsel, maar ook een verslapping van een onderliggende spier. Wanneer er alleen sprake is van huidoverschot, wordt het overtollige huidoverschot weggesneden en eventueel vet verwijderd, waarna de wond weer wordt gehecht.
De arts maakt hiervoor een subtiel sneetje in de wimperrand. Hierdoor is het litteken vrijwel onzichtbaar wanneer je hersteld bent van een onderooglidcorrectie.
Lees hier meer over de onderooglidcorrectie.
Fillers
Wallen die veroorzaakt zijn door volumeverlies kunnen behandeld worden met een filler – dit wordt ook wel een traangoot behandeling genoemd. Tijdens deze behandeling worden de traangoten opgevuld met een filler van Restylane, wat grotendeels bestaat uit Hyaluronzuur.
Er wordt eerst met een naald onderaan de traangoot een insteekopening gemaakt, zodat vervolgens de canule (een botte naald) ingebracht kan worden. Dit wordt met een canule gedaan om de kans op zwellingen en blauwe plekken te verminderen. Met de canule wordt de filler geplaatst in het traangootje. Er zit ook een verdovingsmiddel in de filler. De behandeling wordt daarom als nagenoeg pijnloos ervaren.
Lees hier meer over de traangoot behandeling.
De kosten van het verminderen van wallen onder de ogen
De kosten van de behandelingen verschilt per behandeling, per persoon en per situatie. Bij OranjeKlinieken start de prijs van een onderooglidcorrectie bij € 795. De kosten van een traangoot behandeling start bij € 355.
Andere tips om wallen onder de ogen te verminderen
Als je de wallen niet door een (chirurgische) behandeling wilt verminderen, dan hebben we nog enkele andere tips voor je:
Koel de huid
Soms is het mogelijk om de zichtbaarheid van de wallen tijdelijk te verminderen door de huid rondom de ogen te koelen. Dit kan met een koud (schoon) washandje. Een andere optie is om koude, vochtige (kruiden)theezakjes onder de ogen te leggen. Kruidenthee kan een rustgevend effect hebben.
Masseer de huid
Omdat wallen onder andere kunnen ontstaan door vochtophopingen in de huid, is het goed om de vochtafvoer te bevorderen. Dit kun je doen door het gebied onder de ogen te masseren. Dit is niet alleen gunstig voor de vochtafvoer, maar ook voor de vetkussentjes onder de ogen.
Gebruik een crème tegen wallen met SPF
Er bestaan meerdere oogcrèmes die extra verzorging bieden en de huid hydrateren en soepeler maken. Zorg ervoor dat de oogcrème ook SPF bevat om verdere huidschade en eventuele hyperpigmentatie te voorkomen.
Tot slot
Wallen hebben verschillende oorzaken. Aan sommige factoren kun je vrij weinig doen, zoals erfelijkheid. Op andere factoren kun je wel invloed uitoefenen, zoals je levensstijl. Welke oorzaak dan ook: wallen zijn te behandelen. Behandelingen zoals een onderooglidcorrectie of een traangoot behandeling door middel van fillers bieden de perfecte oplossing. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel ons op 033-02462546 of maak eenvoudig een online afspraak.