Een ooglidcorrectie kan de oplossing zijn bij een “vermoeide” blik. Onze ogen spreken en geven onze gemoedstoestand weer. Door het verouderingsproces verslapt de huid rond de ogen door vermindering van elasticiteit. Hierdoor kunnen rimpels ontstaan en zelfs wallen. Een correctie van de boven en/of onderoogleden kan veel verlichting geven.
Een ooglidcorrectie is medisch gezien een eenvoudige behandeling. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waarbij de overtollige huid met eventueel wat vetweefsel, rondom de ogen, wordt verwijderd. De ingreep duurt ongeveer een uur voor een bovenooglidcorrectie en anderhalf uur voor een onderooglidcorrectie .
Maak hieronder een keuze en boek een online afspraak
Indien je een behandeling overweegt, kun je een persoonlijk gesprek aanvragen met één van de artsen binnen OranjeKlinieken. Aan dit intakegesprek zijn geen kosten verbonden.
Tijdens dit gesprek maak je kennis met de arts, je krijgt uitleg over de procedure rond de behandeling, de nazorg en de mogelijke complicaties. Jouw klachten en wensen, medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en eventuele allergieën zullen daarbij aan de orde komen.
Vervolgens vindt er een onderzoek plaats en worden er eventueel foto’s gemaakt voor in het medisch dossier.
In de patiëntenfolder, die je mee krijgt, kun je thuis nog eens rustig nalezen wat er besproken is tijdens het intakegesprek. Je vindt hier o.a. informatie hoe je jezelf kunt voorbereiden op de ingreep en wat de nazorg inhoudt.
De behandeling
Voordat de behandeling van start gaat maken we foto’s voor in je medisch dossier. Vervolgens krijg je een plaatselijke verdoving. De injecties hiervoor kunnen even pijnlijk zijn, maar daarna voel je van de behandeling niets.
De arts tekent op het bovenste ooglid nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd moet worden. Dan snijdt hij een reepje huid weg. Soms wordt er ook een stukje van de oogkringspier weggenomen. Zit er te veel vet, dan wordt dat ook verwijderd.
Na de ingreep worden de kleine bloedvaatjes vaatjes dichtgebrand en het sneetje weer gehecht. We koelen de oogomgeving meteen, om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. De operatieassistente maakt een afspraak om terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen.
Nazorg en herstel
De behandelend arts zal een speciaal telefoonnummer meegeven dat je kunt bellen indien er na de behandeling toch nog vragen zijn.
Meestal zijn de oogleden de eerste 2 weken na de ingreep nog blauw en gezwollen en kunnen de ogen geïrriteerd aanvoelen. Zwaar werk, sporten en activiteiten als bukken of zwaar tillen kun je beter de eerste week vermijden.
Wij adviseren de eerste twee dagen na de ingreep volledige rust te houden (platliggen) en de oogleden regelmatig te koelen.
Douchen mag, maar probeer de wonden en de pleisters minimaal 3 dagen droog te houden. De eerste 7-10 dagen wordt zwemmen afgeraden. Vermijd de eerste weken fel zonlicht, omdat dit niet goed voor de wondgenezing is. Make-up kun je na ongeveer 2 weken weer gebruiken.
Afhankelijk van de soort behandeling maakt de arts of operatieassistente een afspraak om terug te komen voor nacontrole. Het is niet voor iedere ingreep nodig om voor nacontrole te komen. De arts controleert het resultaat van de behandeling en beantwoordt eventuele vragen. De hechtingen worden verwijderd en in enkele gevallen worden er nogmaals foto’s gemaakt die aan jouw medisch dossier worden toegevoegd.
Complicaties
Net als bij andere ingrepen kunnen er complicaties voordoen. Meestal zijn de oogleden de eerste 2 weken na de ingreep nog blauw en gezwollen en kunnen de ogen geïrriteerd aanvoelen. Zwaar werk, sporten en activiteiten als bukken of zwaar tillen kun je beter de eerste week vermijden.
Een nabloeding of infectie kan ontstaan. Dit komt echter zelden voor. Wanneer er zich problemen voordoen zijn wij 24/7 te bereiken op ons spoednummer.
Mogelijke (zeldzame) complicaties:
Nabloedingen
Littekenvorming
Ontsteking of zwelling van het onderooglid
Ongevoeligheid
Asymmetrie
Cysten
Het tijdelijk niet goed kunnen sluiten van het oog